Wat is een recovery seed?

De recovery seed is een handige techniek van de blockchain en hardware wallets om
toegang te kunnen verkrijgen tot jouw cryptos zonder dat jij daar jouw hardware wallet
voor nodig hebt. De recovery seed biedt vooral uitkomst bij verlies, diefstal, of het kapot
gaan van jouw hardware wallet.

De recovery seed voor de TREZOR One betsaat uit een serie van 24 woorden en bij de
TREZOR Model T uit een serie van 12 woorden. Deze woorden zijn uniek voor iedere
account die jij installeert op jouw TREZOR hardware wallet en worden veilig
gegenereerd in de TREZOR tijdens de installatie van het apparaat. Het is van uiterst
belang dat je deze woorden altijd veilig en op een geheime plek bewaard.
Mocht jouw TREZOR verloren raken, dan heb je de recovery seed nodig om weer
toegang te kunnen verkrijgen tot de cryptos op jouw account. Dit is een gemakkelijk
proces als jij jouw seed woorden, in de volgorde zoals opgreschreven, invoert in een
nieuwe TREZOR hardware wallet. Je kan voor het herstellen ook iedere andere wallet
gebruiken die dezelfde standaard (technologie voor de seed) als TREZOR gebruikt.

Onderschat het proces van het opschrijven van de seed niet. Zorg ervoor dat je alle
woorden in de juiste volgorde opschrijft en dat je geen schrijffouten maakt bij het
overnemen.

Maak nooit een digitale kopie van jouw seed, i.e. bewaar deze niet op een computer,
smartphone of op cloud storage. Zodra je dit doet is de veiligheid van jouw hardware
wallet niet meer te verzekeren. Bewaar de seed alleen offline – opgeschreven op een
stuk papier, gegraveerd in een stukje staal, of op een Cryptosteel.