Wat is een passphrase en hoe werkt dit?

Naast een PIN code kan je ook een passphrase toevoegen aan jouw TREZOR. Dit heeft als
voordeel dat jouw TREZOR vooral veiliger wordt tegen fysieke aanvallen. Denk hierbij
aan een kwaadwillende die jou wilt dwingen om de PIN code van jouw TREZOR te delen.
Een passphrase gebruik je meestal als extra wachtwoord na het invoeren van je PIN en
is een extreme veiligheid voorzorgsmaatregel. Sommige mensen schakelen de PIN code
uit en gebruiken enkel de passphrase, maar wij raden dit niet aan.

Voor iedere passphrase die jij toevoegt maakt jouw TREZOR een nieuwe, unieke account
aan. Daarom zijn de juiste spelling en schrijfwijze van de passphrase van essentieel
belang. Bij een afwijkende spelling of schrijfwijze kom jij niet terug bij het juiste account.

Een passphrase kan ieder woord of iedere combinatie van letters zijn die jij zou willen
gebruiken als paswoord/wachtwoord. Daarnaast is de passphrase hoofdletter gevoelig.
Jij moet jouw passphrase goed kunnen onthouden omdat je deze normaliter niet
opschrijft (bij uitzondering kan je deze op papier opschrijven en veilig opbergen als je
bang bent dat je het anders vergeet). Als jij jouw passphrase vergeet en je hebt munten
op jouw passphrase account staan, dan ben je je coins kwijt. Echt kwijt!

Hoe de passphrase precies werkt schetsen wij met onderstaande voorbeelden:
– Normaal log je in op jouw TREZOR met jouw PIN code. Na het succesvol inloggen
kom je in je account terecht en krijg je jouw cryptos te zien
– Stel je voegt de passphrase ‘Hardware’ toe aan jouw apparaat. Je TREZOR maakt
dan automatisch een nieuwe account aan voor jouw PIN code in combinatie met
deze passphrase (inclusief nieuwe adressen voor jouw cryptos). Als je nog niet
eerder cryptos hebt verstuurd naar deze account dan zal je balans voor alle
cryptos 0 zijn. Als je hierna jouw TREZOR opnieuw aansluit en dit keer enkel
weer met de PIN verbinding maakt, dan zal je weer in jouw enkel met PIN
beschermde account terecht komen.
– Stel je stuurt een aantal cryptos naar jouw account met passphrase ‘Hardware’.
Deze zullen dan enkel op deze account verschijnen en te beheren zijn.
– Vervolgens gebruik je jouw hardware wallet een tijdje niet. Na een poosje wil je
weer eens een kijkje nemen en je voert als passphrase in: ‘hardware’ in plaats
van ‘Hardware’. Je TREZOR zal dan automatisch wederom een nieuwe account en
adressen maken voor deze afwijkende passphrase en jij krijgt weer een balans
van 0 te zien.

Wil jij een passphrase instellen? Dit kan in de advanced settings van jouw TREZOR
apparaat. Je komt bij de advanced settings door je apparaat aan te sluiten op de TREZOR
Wallet en vervolgens in TREZOR Wallet op de ‘Advanced settings’ knop te drukken.