Wat is een seed/recovery -phrase (24 woorden)?

Als jij voor het eerst je hardware wallet installeert dan moet je tijdens de installatie 24
woorden opschrijven op papier (bijvoorbeeld op het speciaal bijgeleverde kaartje bij
aankoop van jouw Ledger Nano S). Deze 24 woorden zijn een voor de mens leesbare
variant op een seed (vanuit waar alle private keys/prive sleutels worden afgeleid) en
kan gebruikt worden om toegang tot jouw cryptomunten te herstellen op een ander
Ledger apparaat (of een ander compatible apparaat). Dit is bijvoorbeeld belangrijk in
geval van verlies, diefstal, of het defect gaan van je apparaat.
Iedereen die toegang heeft tot deze 24 woorden kan direct toegang krijgen tot jouw
bezittingen op jouw hardware wallet, bijvoorbeeld via een andere hardware wallet (de
PIN code bescherming is enkel van toepassing op jouw apparaat en heeft niks te maken
met de recovery phrase).

Daarom is het van uiterst belang dat je de recovery phrase van jouw hardware
wallet veilig opbergt.
– Neem nooit een foto van jouw recovery phrase sheet (bijgeleverde kaartje
waarop jij de woorden kan opschrijven). Deze foto kan in de cloud komen
waardoor hackers hier toegang tot kunnen verkrijgen.
– Voer nooit jouw 24 woorden in op een computer of smartphone.
– Bewaar jouw recovery sheet op een veilige plek; het liefst beschermt van licht,
vocht en brand.

Daarnaast is het van uiterst belang dat jij de 24 woorden zelf creëert tijdens de
installatie van jouw apparaat. Gebruik nooit een vooraf geïnstalleerd apparaat. Gebruik
nooit 24 woorden die aan jou gegeven zijn door een derde partij. Het principe is dat jij
de enige bent in de wereld die kennis heeft van de 24 woorden van jouw recovery phrase.